Еко и селски туризъм

НА ГОСТИ В СЕЛО ОСMАР
Посещение на български селски дом за организирани и индивидуални чуждестранни туристи

Нещо необичайно за традиционния туризъм може да се приживее в малко селце, скътано в полите на древни хълмове, на 14 км южно от Шумен. Село Осмар се намира между двете стари столици – Плиска и Велики Преслав. В този район са били построени резиденциите на българската дворцова аристокрация. Заради стратегическото си положение в древността селището винаги се е оказвало на пътя на големите събития.

Тук са си дали среща традиционното българско гостоприемство, благият характер на хората и веселието, което се ражда и поддържа от прочутото горчиво вино “Осмарски пелин”. Пелинът се прави само тук, по древна рецепта, която се предава от баща на син. Заобиколено от обширни лозови масиви, село Осмар се превръща в емблема на най-известния с винарството си край в България.

В Осмар се намира домът на фамилия Свещарови, който приема туристи от цял свят от 1982г. Гостите се посрещат по стара традиция с пита, мед и китка здравец за всеки турист. Фолклорна група в национални носии пресъздава старинен обичай. Програмата включва изненада за гостите – неволно те стават участници в атракцията. Предлага се закуска с домашна баница, чаша българско вино и плодове.

В този дом се намира стара бъчварница с над 90 -годишна история. Туристите могат да разгледат сечивата от женския и мъжкия ръчен труд на село и да се запознаят с домашното стопанство – двора с животните и градината. Всеки може сам да си откъсне плод според сезона. Районът е екологично чист.

Домът Свещарови не е етнографска къща. В него традициите са живи, а усещането е повече от автентично. След кратка среща гости и домакини се разделят като истински причтели.

Атракция представлява и панорамната обиколка на селото с магарешки каручки. Туристите могат да посетят и селската църква “Св. Константин и Еленa”, която заслужава интерес със 160-годишната си история и старинните лечебни икони.

ОСМАР е нещо, което не може да се опише с думи! Той трябва да се види и почувства! За да остане спомен за цял живот!