СОЛУН и МЕТЕОРА

Солун – Олимпийска ривиера – Метеора – Скалните манастири – Вергина – Едеса

21, 29 април 2023

06, 12, 19, 26 май 2023

1 ДЕН – Отпътуване от София в 7.30 ч. от площад “Александър Невски” (началото на ул. “Оборище”), 8.00 ч. – Автогара “Сердика”, по маршрут Кулата – Солун. Панорамна обиколка с местен екскурзовод (минимум 2 ч.): Бялата кула – символ на града; църквата “Св. св. Кирил и Методий”; площад “Наварино” с Двореца на Галер; Арката на Галер, построена през 305 г. за отпразнуване на окончателната победа на император Галер Максимилиан над персите; крепостта “Ептапиргио” с прекрасна панорамна гледка към града и Термическия залив; църквата “Св. Димитър” – необичайно красив храм, построен от розови тухли, където се пазят мощите на Св. Димитър. Свободно време. Отпътуване за Олимпийската ривиера. Настаняване. Нощувка.

2 ДЕН – Закуска. 8.00 ч. – Отпътуване за Метеора. Пристигане в местността Метеора – едно уникално място, често наричано осмото чудо на света, съчетание на природна красота и вековни християнски традиции. Това е комплекс от гигантски скали, които с течение на времето придобиват причудливи форми и стават приют за монасите, посветили своя живот на поклонението пред Бога. Манастирите, построени на върховете на тези скали, са прекрасни образци на византийското изкуство. Посещение на работилница за икони “Зиндрос”. Разглеждане на два от шестте функциониращи манастири. Свободно време в Каламбака – живописно градче в подножието на величествените скали на Метеора. Отпътуване за Олимпийската ривиера. По желание и предварителна заявка – вечеря в традиционна таверна с бузуки музика и много танци. Нощувка.

3 ДЕН – Закуска. 8.00 ч. – Отпътуване за Вергина – първата столица на древното македонско царство. Свободно време и възможност за посещение на гробницата музей на Филип II Македонски. По желание и предварителна заявка – разглеждане на гробницата с местен екскурзовод (45 мин.). Отпътуване за Едеса – един от най-красивите градове на Гърция, построен между четири планини. Фото-пауза сред красивите водопади. Свободно време в центъра на града. 13.00 ч. – отпътуване за България. Пристигане в София на Автогара “Сердика”, площад “Александър Невски”  вечерта.

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

транспорт с комфортен автобус *** /климатик, видеосистема, минибар/

2 нощувки със закуски в хотел “Gold Stern” **+ или подобен на Олимпийската ривиера

панорамна обиколка на Солун с местен екскурзовод

целодневна екскурзия до Метеора

посещение на гробницата музей на Филип Македонски във

Вергина (входната такса се заплаща допълнително)

пешеходна разходка в Едеса

застраховка “Помощ при пътуване в чужбина”

екскурзоводско обслужване

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

входни такси за Археологическия музей (6 EUR) и  Византийския музей (4 EUR) в Солун или комбиниран билет за двата музея (8 EUR)

входни такси за скалните манастири (3 EUR за всеки манастир)

входна такса за гробницата музей на Филип Македонски/ Вергина (8 EUR)

вечеря в традиционна таверна с бузуки музика на живо

разглеждане на гробницата музей на Филип Македонски във Вергина с местен екскурзовод (45 мин.)

входни такси за други музеи, обекти и прояви,

посещавани по желание

ОТСТЪПКИ:

ученици и студенти: – 5 лв

ДОПЛАЩАНЕ:

единична стая: 60 лв

Вечеря в традиционна таверна с бузуки музика и много танци (салата, основно ястие с гарнитура, десерт, чаша узо, 1 бутилка вино за двама, минерална вода) при минимум 10 туристи: 36 лв

Разглеждане на гробницата музей на Филип Македонски във Вергина с местен екскурзовод (45 мин.) при минимум 15 туристи (входната такса се заплаща допълнително): 14 лв

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

За да се реализират допълнителните услуги и мероприятия по програмата, е необходимо да ги заявите още при сключването на договора за организирано пътуване, тъй като осъществяването им е свързано с достигане на минимален брой туристи и с предварителни резервации.

В Гърция са валидни следните отстъпки от входните такси при посещение на музеи и археологически обекти: деца до 18 г. – безплатно (след показване на документ за самоличност); лица над 65 г. – 50 % намаление от стойността на входната такса (след показване на документ за самоличност); студенти, притежаващи международни студентски карти ISIC – безплатно (след показване на картата).