Крушунски водопади – Деветашката пещера – Арбанаси – Манастира Свети Петър и Павел от Шумен

2023

7.30 часа ТРЪГВАНЕ ОТ ШУМЕН

Посещение на национален парк „Крушунски водопади”

Крушунските водопади се намират в Северна България, близо до село Крушуна, Община Летница. Водопадите се намират на 34 км. от град Ловеч. Те са е известни със своята живописност, красота и са образували  множество карстови тераси. Има пътека, която води до пещерата, от която водопадът извира. В района има още два по-малки водопада, и единият от тях се казва Малката Маара. В близост има и още няколко пещери – Урушка Маара, Горник, Деветашка пещера. Покрай водопада е изградена еко пътека, която дава възможност да се види цялата система от водопади. Свободно време.

Деветашката пещера

Деветашката пещера,  е сред 100-те национални туристически обекта на България, се намира на 18 км североизточно от Ловеч и на 2 км от село Деветаки. Пътека, дълга малко над километър, започва малко след отбивката от пътя Ловеч – гр. Левски за село Деветаки в източна посока и води точно до входа към пещерата. Общата й дължина е 2442 м., площта й е 20 400 кв. м., а на височина достига до 60 м. Богата е на красиви сталактити и сталагмити. Пещерата е известна още като Маарата или Окната заради седемте различни по големина отвори на тавана, през които прониква светлина и осветява централната зала и част от двата й клона. В зала “Олтара” са открити археологически находки от времето на неолита по българските земи. Деветашката пещера е била обитавана, макар и с известни прекъсвания, през почти всички исторически епохи.

Св. св. Апостоли Петър и Павел Петропавловският манастир (известен още и като Лясковски) е един от 14-те манастира в околностите на Велико Търново, които са били построени по време на Второто българско царство (12-14-ти век). Свободно време.

Пристигане в Шумен около 19.30 часа

Промоционална цена : 55.00 лв

Цената включва : транспорт и екскурзоводско обслужване

Екскурзиите се провеждат при минимум 25 записани туристи